Tuesday, 22 January 2013

IN MY MIND ON THIS MORNING

my Late grandma
Mrs Galu Bana



 Good morning everyone ....I want to wrote something in my blog..what the new story?nothing story but...
As I remind my Late grandma (mom's to my mummy)...I love her very much..i don't know why i'm still remember my grandma's face when she last kissing my nose and my cheek? there are something hidden in her face... you know what?
she's love...
she's responsibilities...
she's broken hearted...
and everything she feel...
but when she rest in peace...
she not feel everything that hurts him..
my tear dropping when she going there...
I love you my grandma
I never forgot my memories with your grandma...





my loving grandma
Mrs Sainah Sangolung

And this is
my grandma (mom's to my daddy)...she's older already with white hair but she still stronger to walking anywhere and still hearing even though you would spoke closely to her ears....she still smiling and spoken with people...
she's loving...
she's caring...
she's still have responsibilities.. 
with her grandchildren and great grandchildren...
but sometimes she feel tired when 
she's seat or when she's stand..
I love her very much...
even though I have few memories with her
May God give you long ages my grandma...
now her ages already 90 years above...



my dad & mom
Mr Thomas Lumok & Mrs Legai Bayah

And this is romantic's and sweet couple
my dad and mom.....
I love them very much..
I need them every hour when I feel alone and broken hearted
they is my idol...
they gives their 6 childrens also their 2 grand childrens to  be grow  up 
in wisdom with home discipline and obedient their advice
May God gives them healthy and long ages...
my dad will be 58 years on 21st on April 
and my mom will be 54 years on 24th on November



Friday, 4 January 2013

Kenangan sepanjang tahun 2012 di kolej


selamat pagi semua....tak tahu apa nak diceritakan ne...oh ya..nak cerita pasal kenangan manis yg berlaku sepjg tahun 2012...kalau pahit tu tak perlu la diceritakan cukup la ia menyakitkan dan melukakan hati ini...
bermula dengan semester 5 dr januari -mei...nak refresh otak dulu ye...setahu aku sepjg 5 bulan ne...ada gotong royong...jadi sempat la aku dengan 2 sahabat baik ku bergambar bersama. dalam gambar di bawah ne 2 sahabat baik ku gary dan elvis hee.

Elvis Hee,Gary and me

Mereka ne selalu membuli dan kadang2 sakit hati juga tapi aku tak kisah sebab mereka la selalu membantu ku. mudah2an persahabatan kami tak retak akibat lidah tidak bertulang. ok nak buat refresh otak lagi apa yg berlaku lagi. ok dh ingat...sebelum final exam...kami sempat membuat satu final project bi. kami telah membuat lakonan bertempat di rumah warisan muzium sabah. video tu ada dh siap tapi tak boleh upload kt sini..dlm youtube pun kata rejected.
oh ya baru ingat pula....bulan mac ada aktiviti family day buat hotelier club yg berlangsung d tanjung aru beach kota kinabalu.nak tngok gambar dulu ada tak dlm simpan?nasib ada 1 picture je tersimpan yg lain dh simpan dalam CD...

kami tengah bermain bersama fasi2 yg lain..masa ne lau x silap
Elvis Hee dibuli mengayakan chicken dance...
Nazrin ,Wani and me

me and Wani
Nazrin and me
me and Gary

Wani and Gary
itula gambar2 kami ke muzium sabah...seorang lg ahli kumpulan tapi masa tu dia tak beserta kami namanya Lia...
ok semester 5 dah habis.....sekarang cerita semester 6 semester pendek orang kata belajar pun segalanya rushing hour....dr jun- ogos....refersh otak dulu apa yg berlaku di sini.....tidak byk berlaku sepanjang semester pendek...cuma sewaktu BI yg ke5 tu...kami ada group meeting....syukurlah semuanya ok time tu...dapat juga markah tinggi...
Me,Ogy,Mitchell,Gary dan Min
ok sekarang kita bercerita pula sepanjang semester 7 dari september-december semester ini adalah semester panjang tp memang tidak diakui semester ini adalah semester paling sibuk byk event..maklumlah dh final semester mesti sibuk...bermula dari september...kolej kami telah dikunjungi oleh sebuah sekolah menengah smk bongawan..sedikit gambar kami yg telah menjadi guide kepada mereka..
me and Gary

sedang mendengar penerangan dari seorng lecturer

selepas itu aku juga telah menyertai aktiviti open hari raya house yg telah diadakan di kolej juga...bulan oktober pula aku telah menyertai 3 aktikviti..antaranya photography talk..penceramah abang lano lan..seronok mendengar ceramahnya kerana aku juga minat untuk menjadi photographer dan melancong sambil capture picture...selepas itu...aku telah menyertai program sehari anti dadah kebangsaan yg bertempat di kolej juga dan seterusnya menjadi ahli skuad 1 malaysia...tapi sygnya aku tak ada picture kedua2 aktiviti ini..selepas itu..aku juga telah menyertai fire drill yg dikendalikan kerjasama kolej, subjek kami safety and security dan jabatan bomba dan penyelamat kota kinabalu..aku telah mendengar ceramah dan melihat demonstrasi cara2 memadam api menggunakan pemadam api..antara picture yg ada.....
me,Dora dan Runah
lecturer hotelier ms Jamie Chiu sedang memadam api
wakil hotelier Shafiq Ramlee sedang mencuba memadam api
               
ini lah bakal bekerja di hotel2 nanti...batch 2010 intake mei-sept
                     
gambar kenangan bersama penceramah Tuan Ibnu dr pejabat Bomba dan
Penyelamat Malaysia cawangan Kota Kinabalu


Pada bulan november pula tanggal 4 bersamaan hari Ahad...hotelier club telah mengadakan final year dinner bertempat di ballroom grand borneo,1 borneo hypermall yg bertemakan Enchanted Garden..aku telah mendeklamasi sajak yg bertajuk Keindahan Taman Impian..video ada dirakamkan tapi belum upload lg...setakat gambar2 mmg ada.
Gary and me
me,Norbita,Aniliah,norazny and Rosalinda
aku sedang mendeklamasikan sajak

me,Diana and Gary
me
 
Aniliah,Norbita,me,Norazny and Rosa
                                 
Selepas final year dinner...lecturer hotelier mengumumkan supaya semua batch 2010 intake mei-sept akan mengemukakan 2 buah hotel pilihan masing2 untuk penempatan praktikal... aku telah memilih Hotel Ming Garden dan Hotel Promanade sbg tempat praktikal...aku dan Rosa telah menghantar Resume mewakili pelajar2 yg lain...tak disangka kami berempat telah di temuduga pada tanggal 8hb december dan tanggal 15 dengan sukacita telah diumumkan akan praktikal di sana nanti....cover letter penerimaan praktikal di Ming Garden Hotel.


cover letter

Pada tanggal 16-17 december...event ini la paling sibuk di jalankan di 1borneo Hypermall sama ada seminar,bowling battle,dinner dan presentation mengenai subjek MICE..pada petang sebelum ke Vinusak Ballroom Grand Borneo Hotel keesokannya inilah semangat bowling team nak buat banner..



Saiful become decorator of bowling's banner


me and Dora

keesokannya...event pun bermula dengan seminar....kami mendengar ceramah mengenai homestay sabah speakernya ialah President  homestay sabah Mr Jeffrey dan  president sabah tourism board YB Tengku Zainal Adlin.



inilah video sempena pembukaan rasmi event kami
iklan kami dipilih sebagai iklan terbaik dlm kelas marketing

selepas seminar berlangsung pada sebelah pagi,pada sebelah petang pula event bowling battle telah diadakan di U-Bowl Centre d 1Borneo..kumpulan kami yg telah mengendalikan event ini...penat sekali..sampai ada rakan yg tidak puas hati denganku tapi aku tak kisah semuanya itu kerana semua itu adalah dugaan semasa menjalankan tugas. namun tak di sangka juga kumpulan kami telah dipilih sebagai kumpulan terbaik dalam mengendalikan tugas berkumpulan...antara gambar2nya ialah..


gambar  beramai-ramai bersama penceramah


suasana di pusat bowling


para penyokong pasukan masing2


team bowling


kumpulan kami telah memenangi kategori kumpulan terbaik
bersama lecturer tourism madam Hadariati Nonchi


Pada malamnya kami ada dinner dgn memakai pakaian tema kumpulan masing2 beserta mask sebagai tema dinner...
in ada gambar kumpulan kami yg memakai baju bertemakan 1 sabahan in malaysia


inilah kumpulan kami 1 sabahan in malaysia

Event berakhir dengan presentation dari hasil kerja kumpulan masing2.....namun sebelum cuti bermula...aku sempat menyertai christmas caroling di kolej yg diketuai oleh ms Jenita Novel...kami menyampaikan 4 buah lagu kemudian membahagi2kan gift kepada para pelajar dan lecturer...kami juga mendapat sijil hasil dari penyertaan christmas caroling yg julung kali diadakan di kolej.


inilah team caroling yg telah diadakan pada 20.12.2012 di kolej


Sebelum mengakhiri kenangan 2012....wah nampaknya aku menaip dari pagi hingga ke petang...tp tak apa yg penting puas hati dengan apa yg ku taip....sekali lagi aku sempat bergambar bersama rakan2 sekelasku dalam subjek safety n security in hospitality industry bersama lecutrer kesayangan kami ms Jamie Chiu ...sedih juga mahu meninggalkan suka duka kolej kerana kami tidak akan berkumpul seperti ini lagi melainkan akan berpisah untuk mencari kehidupan sendiri namun semoga facebook akan menjadi penghubung silaturahim antara kami semua....


Berdiri dari kiri ke kanan:Mercy Anne, Sufini, Nurazureen, Aniliah, Fitriani,
Garystilson, Emmelaine Kong, Esther Angel, Christ, Steven Jeff,
Frankie(semester 6)
Duduk dari kiri ke kanan: Me(aku), Ervina Christal, Ralph Moses,
Ms Jamie Chiu(lecturer), Nicole, Lovelyn dan Jocelynn



Pada 21.12.2012...kami telah membentangkan hasil kerja moral studies iaitu sebuah movie merupakan final project untuk kumpulan kami...
nak tngok video ini
cuba la....

actor dlm movie ini....aku dan Dora yg rakam Gary
Location:University Apartment Phase 2



Holiday time....good bye for every memories in 2012...i 'll never forget it...
and now...welcoming for 2013....

Bowling Advertisement using Sims 2


this is our bowling advertistment in youtube that made from my creative friend
gary...

Wednesday, 2 January 2013

I'M PROUD AS SABAHAN



Inilah pakaian tradisi suku kaum Dusun Tindal Kota Belud,Sabah....penuh keunikan dan adat istiadat terutama dipakai kedua mempelai pengantin selepas menukar pakaian dari wedding suite ke pakaian tradisi.Gambar ini diambil sempena hari perkahwinan adik kedua saya pada 23.12.2012 tahun lepas di kampung Piasau Kota Belud Sabah. (Gambar barisan belakang-Pengantin dan pengiring-pengiringnya segak dan tersenyum ayu seperti keturunan diraja yang penuh istiadat mahu menanti untuk menduduki taktha manakala barisan hadapan pula anak-anak yg dipilih sebagai penari-penari bagi menyambut mempelai pengantin tersenyum manis kerana diberi peluang untuk bergambar bersama pengantin dan pengiring-pengiring.)
        Sebagai pencinta suku kaum sendiri,saya amat berbangga kerana dilahirkan dalam keluarga yang mementingkan adat sebagai pemastautin tetap di negeri Sabah.Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut lagi mengenai adat Dusun Tindal...boleh "google"sendiri untuk mencarinya atau di laman web Kg Piasau,Kota Belud,Sabah untuk mencari info mengenai suku kaum Dusun Tindal
 http://www.1malaysia.com.my atau 
http://www.jpnin.gov.my ataupun laman blog Rukun Tetangga  
http://krtpiasau.blogspot.com 
atau anda boleh menghubungi pengerusi KRT Kg Piasau Kota Belud,Sabah .
Gambar di bawah merupakan perarakan pengantin menuju ke rumah....





  
This is the traditional costume of Dusun Tindal Kota Belud, Sabah .... full uniqueness and customs especially worn by the bride and groom after the wedding suite changing the traditional costumes. This picture was taken the day of my  second's sister wedding on 23.12.2012 last year in Kg Piasau Kota Belud Sabah. (Photo back row-Bride and escorts fresh and lovely smiling like a full ceremonial royal lineage like waiting to occupy the throne while the front row were the chosen children as dancers to celebrate the bride and groom smiling sweetly for the opportunity to pose together bride and escorts.)
For adorer of my own ethnic, I am proud to have been born in the family tradition-conscious as a permanent resident of the state. If you want to know more about the customs Dusun Tindal ... you can "google" yourself to find or website Kg Piasau Kota Belud, Sabah to find info about Dusun Tindal ethnic
http://www.1malaysia.com.my
 http://www.jpnin.gov.my
 http://krtpiasau.blogspot.com
or you can contact the chairman KRT Kg Piasau Kota Belud, Sabah.
The picture above is a bridal procession to the house ....